Τα βλαστοκύτταρα σε πειραματόζωα γεννούν ελπίδες για τη θεραπεία του Πάρκινσον
parkinson

Πειραματόζωα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Πάρκινσον, μετά την εισαγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλό τους, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο έκαναν πειράματα σε μαϊμούδες, των οποίων οι εγκέφαλοι είχαν υποστεί βλάβη, εξαιτίας καταστροφής των νευρώνων, με αποτέλεσμα την ελλιπή παραγωγή ντοπαμίνης.

Η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και η μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης ευθύνονται για την ακαμψία και το τρέμουλο, που είναι κάποια από τα συμπτώματα της νόσου. Περίπου 6 μήνες μετά την εισαγωγή των βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλό τους, τα πειραματόζωα είχαν βελτιώσει σε ποσοστό από 20% έως 40% την κινητικότητά τους.

Έναν χρόνο μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα οι μαϊμούδες πέθαναν και η νεκροψία έδειξε ότι τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν αναπτυχθεί πλήρως και οι νευρώνες παρήγαγαν κανονικά ντοπαμίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, αλλά μετά την παρέλευση τουλάχιστον 5 ετών. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι το τρέμουλο των χεριών, η μυϊκή ακαμψία στα άκρα ή σε ολόκληρο το σώμα και η σταδιακή απώλεια της ισορροπίας.

Η νόσος πλήττει και τους άνδρες και τις γυναίκες, αν και οι άνδρες κινδυνεύουν λίγο περισσότερο, ενώ οι ηλικίες κατά τις οποίες γίνεται η διάγνωση της νόσου είναι συνήθως από 55 έως 65 ετών.

 

All rights reserved by Envelop.gr