Περισσότερη κατανάλωση ψαριών - λιγότερη άνοια
old couple

Εάν θέλετε να ωφελήσετε τον εγκέφαλό σας, πρέπει να τρώτε ψάρια συστηματικά. Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι τρώνε ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου τους.

 

Όπως αποδείχθηκε, σε έρευνα με μέση ηλικία τα 70 χρόνια, οι άνθρωποι που έτρωγαν συστηματικά ψάρι είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενδείξεις καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυχρόνια μνήμη. Μάλιστα αυτή η ομάδα των «φαν» του ψαριού είχε λιγότερες πιθανότητες να πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια νοητική διαταραχή, η οποία πολλές φορές εξελίσσεται σε άνοια.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η πλούσια σε ψάρια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ. Όμως η εν λόγω έρευνα βασίστηκε σε απεικονίσεις του εγκεφάλου και όχι σε τεστ νοητικής λειτουργίας και έτσι είναι η πρώτη που τεκμηριώνει άμεση σχέση της κατανάλωσης ψαριών με την δομή του εγκεφάλου.

 

Το όφελος των ψαριών αποδίδεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν. Αυτά τα ωφέλιμα λιπαρά βρίσκονται σε αφθονία σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος.

 

All rights reserved by Envelop.gr