Αισθάνεστε αφηρημένοι; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε.
afirimenos Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής σας, ίσως θα περνούσε απαρατήρητη κάποια αφηρημάδα. Αν είστε γύρω στα 50 όμως, σας προβληματίζει. Πρέπει όμως να ανησυχήσετε ότι πρόκειται για κάποια μορφής άνοια ή είναι απλή αφηρημάδα;

Οι νευρολόγοι εστιάζουν σε μια ιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζει την γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην αφηρημάδα και στη νοσηρότητα και είναι η ήπια νοητική διαταραχή. Αυτή η ήπια νοητική διαταραχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μνήμη, τα οποία είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα παρατηρήσει ο πάσχων ή οι οικείοι του, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να επέμβουν στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με έρευνες η ήπια νοητική διαταραχή εκδηλώνεται στις ηλικίες των 40 και 50 ετών και φτάνει να προσβάλλει τον ένα στους πέντε 60άρηδες. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες επειδή κάτι τέτοιο θεωρείται προειδοποιητική ένδειξη πως ο εγκέφαλος ενδεχομένως έχει αρχίσει να εκφυλίζεται. Μάλιστα μελέτη στη Γερμανία και στις ΗΠΑ έδειξε πως οι μισοί πάσχοντες από αυτήν αναπτύσσουν τελικά άνοια, ενώ από τους υπόλοιπους οι μισοί περνούν φυσιολογικά τη ζωή τους και οι άλλοι μισοί βλέπουν την μνήμη τους να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Το γιατί εξελίσσεται με τόσο διαφορετικούς τρόπους παραμένει μυστήριο για τους επιστήμονες. Παράλληλα προσπαθούν να βρουν τρόπους διάγνωσης και θεραπείας της διαταραχής.

Κάποια καθημερινά «κενά» μνήμης - όπως το «που έβαλα τα κλειδιά;» – δεν φαίνεται να υποδηλώνουν την παρουσία ήπιας νοητικής διαταραχής, σύμφωνα ειδικούς. Τα πιο έντονα φαινόμενα, όμως, όπως το να δυσκολεύεται κάποιος να βρει τον δρόμο του στην γειτονιά του, αποτελούν κατάσταση κινδύνου.

Επειδή τουλάχιστον προς το παρόν, σε επίπεδο θεραπείας, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος που να αποτρέπει την εξέλιξη της ήπιας νοητικής διαταραχής σε άνοια, οι ειδικοί συνιστούν την πρόληψη. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και ελέγξτε την κατάσταση της υγείας σας με τσεκ απ.

 

All rights reserved by Envelop.gr