Για τον Άνδρα
Αποσυμπίεση Κήλης Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
ponos

Γράφει ο Γεώργιος Κακαβάς, Φυσικοθεραπευτής

Περισσότερα...
 
Sex machines οι γυναίκες…χαδιάρηδες οι άνδρες;
kiss2

Αν και εσείς πιστεύατε πως το χάδι είναι περισσότερο «γυναικεία υπόθεση», πλανάστε… Αμερικανοί επιστήμονες αλλάζουν τα στερεότυπα και αποδεικνύουν πως οι άνδρες έχουν τελικά μεγαλύτερη ανάγκη από χάδια και φιλιά!

Περισσότερα...
 
Γιατί οι άνδρες έχουν εμμονή με το γυναικείο στήθος;
breasts Θαμπώνει...εξιτάρει.... και κάνει τους άνδρες να «κολλάνε»….. Ο μύθος γύρω από την εμμονή των ανδρών σχετικά με το γυναικείο μπούστο, εξηγείται!

Περισσότερα...
 
Πως να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

Hair-Loss

Γράφει ο Νικόλαος Σταυριανέας, Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Παν/μίου Αθηνών


Περισσότερα...
 
Ρομποτική Οδοντιατρική
dentist cam

Γράφει ο Νικόλαος Κουβελάς, Επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικής Πανεπιστημίου  Αθηνών

Περισσότερα...
 
Πρακτικές συμβουλές για τις αλλεργίες
allergies Γράφει ο Αθανάσιος Μπούρας, Πνευμονολόγος

Περισσότερα...
 
Ροχαλητό
Snoring-Problems

Γράφει ο Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς,

MD, PhD, FCCP, Πνευμονολόγος


Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι το ροχαλητό. Πάρα πολλοί ροχαλίζουν οι ίδιοι και συχνά ενοχλούν τον ή την σύντροφο στο κρεβάτι με αποτέλεσμα να εισπράττουν παράπονα το πρωή ή να χρειάζεται κάποιος να αλλάξει δωμάτιο μέσα στη νύχτα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το ροχαλητό είναι ενοχλητικό μεν για τους άλλους, αλλά χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις για την υγεία. Η κοινή εντύπωση είναι ότι το ροχαλητό εμφανίζεται έπειτα από μια κουραστική μέρα, από ένα βαρύ δείπνο, από κατανάλωση αλκοόλ, από κάπνισμα πολλών τσιγάρων το βράδυ ή ως αποτέλεσμα κάποιων επιπλέον κιλών σωματικού βάρους.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό ότι το ροχαλητό μπορεί κάποιες φορές να είναι αθώο και να σχετίζεται με κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, αλλά μπορεί και να είναι καμπανάκι κινδύνου για μια επικίνδυνη και ύπουλη ασθένεια: το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο.

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο είναι μια πολύ συχνή πάθηση που προσβάλει περίπου το 10 – 15% των ανδρών και το 5 – 8% των γυναικών και δεν κάνει διάκριση σε ηλικίες. Παιδιά, νέοι και νέες, μεσήλικοι αλλά και ηλικιωμένοι μπορεί να πάσχουν. Το σύνδρομο δίχνει μια προτίμηση στους υπέρβαρους με τον συγκεκριμένο σωματότυπο της κεντρικής παχυσαρκίας με συσσώρευση όπους στην κοιλιά και προγούλια ή διπλοσάγονο αλλά χωρίς να αποκλείονται ασθενείς με κανονικό βάρος σώματος ή ακόμα και αδύνατοι. Για σύνδρομο απνοιών ύπνου πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται επίσης γιατί σε αυτούς είναι πάρα πολύ συχνότερο – ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, με αρτηριακή υπέρταση, με καρδιακή ανεπάρκεια, με ανεξήγητες αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή, μεσακχαρώδη διαβήτη, με αυξημένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια, με ιστορικό εμφράγματος ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε όλες αυτές τις σοβαρές παθήσεις, το σύνδρομο απνοιών ύπνου μπορεί να έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως αιτία και η διάγνωση και θεραπεία του να συμβάλει πολύ στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών και στην πρόληψη για το μέλλον αυτών των ασθενών. Εκτός από τους ίδιους τους ασθενείς, πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και οι καρδιολόγοι, διαβητολόγοι, γιατροί μεταβολισμού / παχυσαρκίας, βαριατρικοί χειρουργοί κ.λπ., ώστε να εξετάσουν και αυτήν την παράμετρο της ενδεχόμενης ύπαρξης συνδρόμου απνοιών ύπνου.

Συμπτώματα

Πως μπορεί κάποιος να υποψιαστεί το σύνδρομο απνοιών στον ύπνου;

Κατ’ αρχάς από τα χαρακτηριστικά του ροχαλητού. Ένα ροχαλητό περιστασιακό (κάποιες φορές ή κάποια βράδια) ή ακόμα και συχνές αλλά σταθερής έντασης μπορεί να μη σχετίζεται με άπνοιες. Αντίθετα, ένα καθημερινό ροχαλητό, αυξομειούμενης έντασης που κάποιες φορές διακόπτεται κει σε λίγα δευτερόλεπτα ξαναξεκινά με μεγάλη ένταση η οποία σταδιακά μειώνεται μέχρι να ξαναδιακοπεί και ούτω καθεξής, καθιστά τη διάγνωση του συνδρόμου απνοιών ύπνου πολύ πιθανή. Εδώ είναι πολύ σημαντική η πληροφορία από τον / τη σύντροφο στον ύπνο. Κατόπιν, ο / η σύντροφος μπορεί να έχει παρατηρήσει διακοπές ή παύσεις της αναπνοής στον ύπνο, οι οποίες τον/την αναγκάζουν να ξυπνήσει τον ασθενή. Πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής αναφέρει ότι ξυπνά με αίσθημα ότι πνίγεται ή ασφυκτιά. Ο ύπνος είναι ανήσυχος και όχι τόσο αναζωγονητικός για τον ασθενή μας, επειδή κάθε άπνοια οδηγεί σε ξύπνημα του εγκεφάλου, όχι συνειδιτό τις περισσότερες φορές, και έτσι ο σθενής δεν θυμάται αυτά τα μικροξυπνήματα. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι από τις συνεχείς άπνοιες και τα μικροξυπνήματα που τις συνοδεύουν, ο ασθενής μας δεν προλαβαίνει να μπεί σε κατάσταση βαθέως ύπνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να ξυπνά το πρωί όχι απόλυτα ξεκούραστος και φρέσκος, να έχει το αίσθημα ότι θα ήθελε και άλλον ύπνο παρά το ότι κοιμήθηκε αρκετές ώρες, να έχει βαρύ κεφάλι ή ακόμα και πονοκέφαλο, να κουράζεται εύκολα στη διάρκεια της ημέρας και να παρουσιάζει υπνηλία είτε στη δουλειά, είτε το μεσημέρι μετά το γεύμα, είτε νωρίς το απόγευμα στην τηλεόραση, είτε σε εκφήλωση όπου δεν συμμετέχει (σινεμά, θέατρο κ.λπ.), είτε ακόμα και οδηγώντας.

Πολλά από αυτά τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, στα οποία... «για άγνωστη αιτία, ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προκάλεσε μετωπιαία σύγκρουση» οφείλονται σε σύνδρομο απνοιών στον ύπνο. Επιπλέον, συνέπειες πρεί να είναι η αδυναμια συγκέντρωσης και προσοχής (ιδιαίτερα σε μαθητές, ή φοιτητές), εργατικά ατυχήματα, ελλάτωση της μνήμης, ανεξήγητα κακή επίδοση στο σχολείο ή στην εργασία, ακόμα και μειωμένη όρεξη για ερωτική επαφή, που στους άνδρες ασθενείς έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να προγραμματισθεί μια μελέτη ύπνου σε Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου, που υπάρχει και στο Metropolitan. Ο ασθενής κοιμάται ένα βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και καταγράφονται για τις ώρες του ύπνου η αναπνοή του, το οξυγόνο, καρδιογράφημα, εγκεφαλογράφημα, κινήσεις θώρακα και ποδιών. Με τη μελέτη ύπνου βγαίνει το συμπέρασμα εάν ο ασθενής μας με το ροχαλητό πάσχει ή όχι από σύνδρομο απνοιών του ύπνου. Παθολογική θεωρείται η εξέταση εάν καταγραφούν πάνω από 5 άπνοιες την ώρα. Από εκεί και μετά μαθαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης (ήπια: 5-15 άπνοιες την ώρα, μέτρια: 15-30 άπνοιες την ώρα, σοβαρή: πάνω από 30 άπνοιες την ώρα) και την επίδραση των απνοιών στην οξυγόνωση του οργανιμού, στη λειτουργία της καρδιάς και στην ποιότητα του ύπνου. Τις περισσότερες φορές η άπνοια οφείλεται στο κλείσιμο για αρκετά δευτερόλεπτα του λάυγγα από χαλάρωση των τοιχωμάτων του ή από περίσιο λίπος γύρω του σε ανθρώπους με παχύ λαιμό. Άλλες φορές η άπνοια προκαλείται από ανατομικά προβλήματα όπως μεγάλες αμυγδαλές ή σταφυλή, μεγάλη γλώσσα που στον ύπνο πέφτει πίσω, πολύποδες λάρυγγα κ.λπ. Κάποιες φορές υπάρχει και η κληρονομικότητα των απνοιών.

Τα μέτρα

Αφού διαγνωσθεί το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα. Δίαιτα, άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος, αλκοόλ και φαγητού τουλάχιστον τρείς ώρες πρίν τον ύπνο, καθώς και να αποφεύγεται ο ύπνος σε θέση ανάσκελα. Η βασική θεραπεία όμως είναι μια μάσκα μύτης ή μύτης- στόματος που την φοράει ο ασθενής όταν ξαπλώνει και του δίνει αέρα με αυξημένη πίεση έτσι ώστε να αποφεύγεται το κλείσιμο του λάρυγγα. Η ιδέα της καθημερινής χρήσης αυτής της μάσκας στον ύπνο απωθεί πολλούς ασθενείς ιδιαίτερα νέους. Όμως εάν ενημερωθούν κατάλληλα και τους επισημανθεί η κρισιμότητα της κατάστασης, ότι δηλαδή κινδυνεύουν ακόμα και με έμφραγμα μέσα στον ύπνο τους, θα πειστούν να τη δοκιμάσουν.

Πάρα πολλοί, μετά τα πρώτα βράδια, βλέπουν τέτοια βελτίωση στην καθημερινή τους λειτουργικότητα, ώστε σε λίγες εβδομάδες δεν θέλουν να την αποχωριστούν. Σε ασθενείς με ταόπως η αφαίρεση των αμυγδαλών, ανατομικά προβλήματα που αναφέρθηκαν, μια ωτορινολαρυγγολογική επέμβαση, μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα.

Συμπερασματικά, αρκετές φορές το ροχαλητό είναι ένας αθώος ενοχλητικός θόρυβος, αλλά εξίσου πολλές φορές είναι καμπανάκι λινδύνου για αυτό το ύπουλο αλλά και πολύ επικίνδυνο σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, το οποίο διαγιγνώσκεται εύκολα με τη μελέτη ύπνου και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Ελπίζω αυτό το μικρό ενημερωτικό άρθρο να σας έκανε λίγο σοφότερους και υποψιασμένους για την επικινδυνότητα ή όχι του ροχαλητού.

 
Ελληνικές «πρωτιές» στο σεξ: μεγάλη διάρκεια και πολλά προκαταρκτικά!!
Sex-Couple

Αυτές είναι οι καλές μας πρωτιές!!! Οι Έλληνες αγαπούν το σεξ.. Μάλιστα κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε ποσοστό 80%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως.

Περισσότερα...
 
Stop στο κάπνισμα = καλύτερος ύπνος
Man-Sleeping

Κόψτε το κάπνισμα για να κοιμάστε περισσότερο, λένε Γερμανοί ερευνητές, αφού σύμφωνα με την μελέτη τους οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν.

Περισσότερα...
 
Μωβ κρεβατοκάμαρα για….περισσότερο και καλύτερο σεξ!
purple

Θέλετε να κάνετε συχνά σεξ με τον/την σύντροφό σας; Να έχετε συχνά όρεξη για έρωτα; Τότε, επιλέξτε το μωβ στην κρεβατοκάμαρά σας!

 

Περισσότερα...
 
Απαλλαγείτε φυσικά από το ροχαλητό!
snoring

Το 45% αγγίζει το ποσοστό των φυσιολογικών ατόμων που ροχαλίζουν τουλάχιστον περιστασιακά. Άρα δεν είστε μόνοι! Και βέβαια, το ροχαλητό σας δεν ενοχλεί απλά όποιον κοιμάται μαζί ή κοντά σας, αλλά είναι σοβαρή κατάσταση. Υπάρχουν όμως κάποιες φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισής του.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 9 από 11

All rights reserved by Envelop.gr